За групата

Добре дошли!

Българската Java потребителска група (BGJUG) e локален представител на световната Java общност в България.

Java потребителските групи представляват локални организации по целия свят, които обединяват малки и големи групи от индивидуални специалисти, които имат силен интерес към Java технологиите. Java потребителските групи провеждат редовни формални и неформални сбирки, конференции и семинари, на които събират своите членове с цел обмяна на технологична информация, свързана с Java.

Обикновено членовете на групата се събират веднъж месечно за семинари и дискусии. Поканите за сбирките на BGJUG се публикуват на този сайт в секцията “Събития“.

Материалите, които се създават от групата – презентации, код и т.н., се съхраняват в хранилището на Google Code.

Малко история

  • Първата официална сбирка на българската група е направена на 26 септември 2007 г. Създател на групата е Петър Тахчиев.
  • От 12 октомври 2007 г BGJUG поддържа пощенски списък (mailing list), в който се обсъждат въпроси и проблеми от Java-светът, идеи за бъдещи семинари, както и теми свързани с Java-общността в България като цяло. Списъкът е достъпен от адрес: http://groups.google.com/group/bg-jug.По същото време е създаден и първият сайт на групата, но след няколко месеца подръжката му е преустановена.
  • На 28 юли 2011 г е създаден настоящият сайт, чиято цел е да представлява групата в интернет и служи за информационно табло при организацията на събирания и семинари. Също така, сайтът събира публикации от блоговете на членовете на групата по теми от Java светът.
  • На 23 септември 2011 г е създаден туитър профил, чиято основна цел е да представлява BGJUG в туитър, както и за споделяне на новини, публикуване на обяви за нови събития и семинари, т.е. всичко, което засяга дейностите на групата.
  • От януари 2015 г. BGJUG има също така и съпредседател Иван Ст. Иванов (@ivan_stefanov)

Членство

Всеки, който има интерес към Java технологиите може да бъде член на BGJUG. Единствената формална процедура е може би подаване на молба за членство в групата на следния адрес: http://groups.google.com/group/bg-jug/subscribe?hl=bg . Това ще добави електронната ви поща в пощенския списък. При желание винаги можете да се отпишете от списъка.

При желание за участие в работата по този сайт или администрация на профила ни в туитър, пишете на admin @ java-bg.org.

Сътрудничества

BGJUG поддържа сътрудничество с  Българската Асоциация на Разработчиците на Софтуер (БАРС).